Látogassa meg webáruházunkat, és rendeljen Valvoline kenőanyagokat, vagy lépjen kapcsolatba értékesítőinkkel!

Értékesítési hálózat Valvoline Webáruház

150 éves a világ legrégebbi olajmárkája, a Valvoline™

A világcég immár másfél évszázada a fejlesztés és az innováció középpontjában

BUDAPEST (2016. január 15.)Különleges jubileumot tartogat ez az év a világ egyik meghatározó olajmárkájának: a Valvoline 2016-ban ünnepli 150. születésnapját, ráadásul idén tőzsdére is megy a világcég.

A márka hazánkban is szép sikereket ért el, miután az 1990-es években betört a piacra. Mint a forgalmazótól megtudtuk, az Oil Hungary Kft. csapata már több mint 20 éve foglalkozik a kenőanyagok forgalmazásával, és ez idő alatt sokat fejlődött a márka megítélése és ismertsége. Ez többek között a sikeres szponzorrációknak is köszönhető. Számos népszerű versenyzőt és versenyt támogattak mint például Turán Frigyes (rally bajnok), Ollé Sasa (rally bajnok), Herczig Norbert (rally bajnok), Erdős Csaba (motoros kaszkadőr, világrekorder), vagy éppen a Veszprém és Eger Rally főtámogatása.

A márka magas “életkora” persze sokaknak furcsának tűnhet, hiszen még az autók korszakát megelőző időkbe nyúlik vissza. A történet eleje nem is a négykerekűekhez kötődik, hanem a mozdonyokkal kezdődött. A különleges esemény alkalmából a márka történetének legfontosabb állomásait gyűjtöttük össze.

1866: Doctor John Ellis megalapítja a Valvoline-t, miután felfedezi a desztillált nyersolaj különleges kenőképességeit, amiket a mozdonyok hűtésére használ fel. Ezzel Ellis a világ első kőolaj alapú kenőanyagát alkotja meg, amit 1873-ban be is jegyeztet.

1895: Az első Észak-Amerikában rendezett autóverseny. A futamot a Valvoline által támogatott, kéthengeres, másfél lóerős autó nyeri meg.

1900-as évek eleje: Egyre több autóban, például a legendás Ford T-Modelben is Valvoline motorolajat használnak, a Ford esetében ráadásul ez a gyár által támogatott kenőanyag is.

1939: a Valvoline kifejleszti az X-18-as olajat, az első univerzális motorolajat a világon,

1942-1945: a Valvoline motorolajok a II. világháborúban is kulcsszerepet töltenek be, számtalan járműben használják kenőanyagként a márka termékeit.

1950: A kentucky-i Ashland Oil Inc. felvásárolja a Valvoline-t, amivel az innováció egy új korszaka indul meg. A Valvoline bevezeti az első All-Climate™ olaját, amivel többé nincs szükség évszakonkénti olajcserére.

1965: A Valvoline bevezeti első versenyekre készült olaját. A különleges összetétel jobban védi a motorokat még az olyan, nagy terhelést kapó autók esetében is, mint az Amerikában ekkor népszerű izomautók. Az olajat számtalan versenysorozatban – például Formula 1 – is használták, és mindmáig az egyik legtöbbet eladott verseny olaj a világon.

1970-es és 1980-as évek: A Valvoline elképesztő versenyeredményeket ér el. 1970-ben az Indy 500-at nyeri meg, 1972-ben a NASCAR Daytona 500-at, majd 1978-ban megszerzi első Formula 1 világbajnoki címét.

1990-es évek: A Valvoline ismét a fejlesztés élvonalában – az olajmárka 1996-ban bevezeti első szintetikus olaját, a Durablend™-et. Az olaj különleges kenést biztosít a kor kisebb, ám nagyobb fordulatszámú motorjainak.

Korai 2000-es évek: Míg a legtöbb versenytárs csak az új motorokra fókuszál, a Valvoline valami különleges áll elő. Bevezetik a Maxlife™ olajat, amit kifejezetten a sokat futott autókhoz készítenek. Ugyancsak 2000-ben a Valvoline megnyeri a rangos World Rally spanyol versenyét is.

2010-2014: A Valvoline nem pusztán globális növekedést ér el, de olyan versenyeken teszi próbára magát, mint a Dakar, vagy a WTCC, ahol több nyertes csapatot is támogat. Bevezetik a NextGen™ olajat is, amit energiatakarékos módszerrel gyártanak.

2015: A Valvoline tovább növekszik, egyúttal az Ashland Inc. bejelenti, hogy különálló, tőzsdén is jegyzett céggé alakítja az olajmárkát 2016 végéig.

A Valvoline egyébként még olyan nagynevű márkáknál is korábban indult, mint az 1876-ban bejegyezett Budwieser, az 1886-ban indított Johnson & Johnson vagy az 1989-es General Electric. Egyéb izgalmas számok is vannak a 150 éves történelemben. Mint Craigh Moughler, a Valvoline nemzetközi vezérigazgató-helyettese jelezte: „úgy becsüljük, hogy a Valvoline immár 8 milliárd gallon olajat állított elő, és több, mint egy milliárd autót, kamiont és motorbiciklit látott el kenőanyaggal.”

Vissza